|
Texter
framslamrade
av Trygve Söderling |
|
Publicerad i Hufvudstads-bladet 31.12.2007 |
10
tankar om det finlandssvenska Framtidsinstitutet
2. Trovärdighetsfrågan tycks inte bekymra de församlade fondkrafter som nu ger Broo hans revansch- och reträttpost. Ekonomisk kreditvärdighet får kompensera moralisk, jobbansökningarna förväntas strömma in, alla ska låtsas att det regnar. Ändå var avsättningen i januari 2007 av Broo som förvaltningsdirektör för Åbo Akademi – trots att rektorn genast ångrade sig – en unik och spektakulär händelse i sitt slag, det kanske mest hoppingivande försöket till finlandssvensk självsanering man någonsin sett och kommer att se. Aktionen mot Broo, som hade ett mycket brett stöd bland de berörda, höjde för en kort sekund Åbo Akademis trovärdighet som arbetsplats och fri forskningsmiljö. Vem eller vilka som sist och slutligen tog initiativet till den finlandssvenska sammetsrevolutionen har vi inte fått veta. Ändå borde det vara en merit så god som någon att foga till en CV.
WILFRED HILDONENS ILLUSTRATION TILL ARTIKELN I HBL 3. Det som sänkte skeppet
Broo efter 30 års kryssning var som bekant en isbergstopp:
fixandet av en anställning åt vännen Leif
Rex under täckmantel av ett fiktivt utredningsprojekt.
Broo fick ta kritiken men – vad hände med Rex pengar? Intressant
nog har jag inte sett någon reporter eller ledarskribent ställa
den frågan. Har han lämnat tillbaka tre års månadslöner à 6 650
euro till stiftelsen för ÅA, plus ränta, som man rimligtvis kan
förvänta sig? Eller anses Rex sakna ansvar? Är summan för
obetydlig? Är det möjligtvis så att vi alla identifierar oss med
Leif Rex, går och hoppas att om också jag låtsas att det regnar
så kommer den stora fyrken kanske nästa gång att ramla i famnen
på mig, no questions asked? Under de senaste decennierna har den politiska bilden ändå
förändrats av de finlandssvenska fondernas växande kapital och
därmed inflytande. En ny maktkoncentration har satt också
enpartimodellen ur spel, allt flera allt tyngre beslut verkar i
stället fattas inom en nyfeodal struktur där ett antal fryntliga
fondfarbröder bygger nätverk utom räckhåll ens för den
begränsade demokratiska kontroll som medlemmarna i ett politiskt
parti (i bästa fall) kan utöva. I jämförelse med Fonderna är sfp
underbart öppet, mångsidigt, transparent – det valde Nils
Torvalds – men sfp marginaliseras nu av Fonderna
(kanske just därför) på samma sätt som sfp framgångsrikt har
marginaliserat Folktinget. Uppgifterna för fondernas
Framtidsinstitut är enligt Roger Broo i Hbl 18.12 att "göra
utvärderingar, ge bakgrund till beslutsfattarna och informera
den finska befolkningen". Man noterar att det är exakt de
uppgifter som Folktinget skulle ha, om det levde. Under höstens storm kring den finlandssvenska tv-kanalen FST
har också många borgerliga debattörer sent omsider lärt sig
stava till de ovana orden ”Public Service”. Men förstås har det
i myllret av insändarröster också hörts förslag att tv och radio
på svenska ska tas över av ”Fonderna”. Ner med Public Service –
fram för Secret Service. Vid sidan av den totalt orealistiska
bilden av Fondernas resurser visar förslaget hur allestädes
närvarande de redan nu är i vår fantasi när det krisar till sig
det minsta. De har alltså nått sitt mål.
En mera djupgående kritisk diskussion har inte förekommit sen 1970-talet, när Fonderna ironiskt nog var mera tandlösa än i dag. En av de idéer som då fördes fram var att flytta ansvaret för Svenska kulturfonden från sfp till Folktinget, alltså ställa en del av kulturstödet på en bredare, mera rättvis bas. Förslaget känns fortfarande vettigt, men det hårdnackade motståndet visar var skon klämmer: det demokratiunderskott och den brist på transparens som råder i Fonderna ses av dem själva som ett önskvärt tillstånd. Tyvärr leder demokratiunderskott till kompetensunderskott - släktskap, kompisskap och nätverkande går på ett ”smidigt” sätt före verkliga meriter. Resultat: det mediokras diktatur. Finland brukar av någon orsak placera sig i täten på internationell statistik över brist på korruption. Kanske har de glömt att räkna in Svenskfinland i siffrorna.
9. En uppgift för Framtidsinstitutet: att motverka att Svenskfinland likriktas och exotiseras. Vi behöver mångfald, vi kan inte leva bakom en berlinmur mot de omgivande nordiska demokratierna. För en minoritet är det extra oklokt att lägga alla ägg i samma korg. Vi behöver otämjda, oberoende röster, verkliga ”tankesmedjor” som teater Viirus och Ny Tid. Finlandssvenska politiker kan inte på ett trovärdigt sätt uttala sig i riksangelägenheter om de själva framstår som rollspelshjältar i något slags medeltida fantasy-rike för rivaliserande småkungar som kanske byter pallar med varandra men till slut ändå käkar ur samma gryta. Det är alltför lätt att karikera en sån finlandssvenskhet, men framför allt: den gör oss dummare.
10. Namnet på den nya ”tankesmedja” och framtidsinstitut som Roger Broo ska leda är ännu öppet. Man har avstått från planen att rida på Jan-Magnus Janssons namn, vilket tyder på plötslig och överraskande självinsikt. Eftersom det är välkänt att Roger Broos högsta beskyddare heter Christoffer Taxell föreslår jag att det nya forskningscentret uppkallas efter honom. Orsakerna är två: dels är Taxell den utan konkurrens populäraste finlandssvensken – han skulle ledigt vinna en misstävling om titeln Svenskfinlands Kung. Dels visar fallet Broo att i Fondernas Svenskfinland är allt möjligt. Man kan tappa ansiktet totalt och ändå strax få ett nytt. Här kan uttrycket ”den taxellska paradoxen” få en alldeles ny tillämpning.
Publicerad i Hufvudstadsbladet 31.12.2007 Kommentar 2012: Fondskepsis visade sig vara ett hett ämne. Telefonsamtal, sms, mejl, ledarkommentarer, tv-inslag, möten, karikatyrer, skumma förslag… I en kommenterande ledare i Hufvudstadsbladet (5.1.2008) var dåvarande chefredaktören Max Arhippainen upprörd över min tanke att den finlandssvenska dagspressen på något sätt skulle vara beroende av fonderna (sådana insinuationer "saknar all grund"). I motsats till mera uppmuntrande ledarkommentarer i Åbo Underrättelser och Vasabladet anklagade Hbl:s Arhippainen mig för att "ha fastnat i gyttjan i de skyttegravar som grävdes på 1970-talet". Han förnekade ändå inte behovet av fondgranskning. Istället för att kritisera Broo borde man gå åt capo di tutti capi, nämligen Christoffer Taxell, menade Arhippainen. Ett halvår senare avsattes han från sin post. Hbl:s ägare Konstsamfundet meddelade att man sökte en chefredaktör "med större förändringskapacitet". |
Publicerad i Slammerarkivet 2012 Granskad 5.3.2018 |
Roligaste reaktionerna på "10 tankar": Leif Sjöströms stripp (ovan) i hans serie Folkets Dagblad som publicerades 2008 i bl.a. Vasabladet, och en liknande grej i ett FST-inslag där S-ling på samma osannolika sätt representerade den finlandssvenska ”oppositionen”. På sitt sätt förstås skrämmande – normalt kritiskt tänkande kan ju inte vara en enpersonsrörelse, inte ens här i Bästebrorland? Relaterat: "Finlandssvensk underground" – eftertankar till ”10 tankar” (kolumn, Ny Tid) |
||
SLAMMERARKIVET–
hemsida |