Texter framslamrade av Trygve Söderling
Publicerad som "Sista ordet"-kolumn i Ny Tid, 6–7 2022


Reclaima N2-ordet


Nazister som förespråkar HBTQ-rättigheter? Någonstans går det inte ihop, det statliga ryska narrativet. Det dekadenta och hotfulla Väst, på väg att ta över ett Ukraina som ”egentligen inte finns”, genom Pride-parader? Regnbågsfolket hör uttryckligen till den Ondska som rättfärdigar anfallskriget, enligt Putins främsta soldat på den religiösa fronten; ostraffat sätter man sig inte upp mot ”Guds lagar”, hävdar en ”kristen” sakkunnig, Vladimir Gundjajev, alias Kirill av Moskva, den rysk-ortodoxa kyrkans ledare.


Det finns en klar parallell mellan Putins prat om ukrainska ”nazister” och Trumps tal om ”fake news”. Själv en systematisk storlögnare angrep Trump vad han kallade ”fake media” eftersom de stack hål på den desinformation han gjorde till skön konst så länge han fick odla den på Twitter. 

På samma sätt fångar Putin upp den heroiska laddning som sedan andra världskriget odlats kring kampen mot fascismen/nazismen – och som enligt ett allt vanligare kremlskt narrativ utkämpades helt ensamt av Ryssland, mot resten av världen.

Hitlers extremt irrationella antisemitism är en spegelbild av Putins och hans chefsideologers extremt irrationella krav att alla som inbillar sig att ”Ukraina finns” måste utrotas, bland annat i mobila krematorier. Vi ser aggressiv militarism, chauvinism, imperialism, dyrkan av styrka, förakt för svaghet, ett auktoritärt ledarskap, undertryckande av all opposition med våld – och inte minst idéer om en speciell  särart (ett ryskt ”herrefolk”) som ger regimen ”rätt” att attackera sina grannar (Anschluss av Krim, ”befrielse” av de ryskspråkiga ukrainare som tror de är ukrainare genom att döda dem och jämna deras städer med marken; Putins nya Lebensraum är ett Todesraum). Alla poster på listan är typiska ingredienser i ett – på riktigt – fascistiskt tänkande. ”Titta i spegeln”, som president Niinistö nyligen föreslog.


Många har förstås påpekat att den ryska propagandans förbluffande missbruk av begreppet ”nazister” är frikopplat från allt som den verkliga nazismen stod för och står för. Att rekommendera ett återerövrande av nazism-begreppet – att reclaima N2-ordet (inte att förväxla med N1-ordet ”neger”) – kan kanske låta märkligt, men ingen utom de kremlska hökarna har något att vinna på att N2-ordets verkliga historia och innebörd ersätts med ett totalsuddigt ”alla som är emot oskyldiga oss” (där ”vi” är den härskande ryska diktaturen). 

Många har förvånat sig över att en så stor del av den ryska befolkningen verkar köpa ett verklighetsbefriat bruk av N2-ordet. Då kan man tänka på ett annat land, USA, där en majoritet av republikanerna tror eller låtsas tro att Donald Trump ”på riktigt” vann presidentvalet 2020. Detta trots existensen av relativt fria media och relativt goda möjligheter för vem som helst att ta del av information. Möjligheter som en stor del av den ryska allmänheten inte har – och kanske inte vill ha, eftersom sanningen om vad N2-ordet egentligen står för är för obehaglig.

Trygve Söderling


Relaterat:

▶︎ Europa under attack. Kan man utropa ”seger” över ett land som inte finns, i ett krig som inte är ett krig? (”Kommentarer”, Nya Argus 4–5/2022)

▶︎ Vändpunkten: Han skulle göra Ryssland stort igen. Det blev tvärtom. Putin har räknat fel om att snabbt slå ut Ukraina, på samma sätt som Donald Trump räknade fel, för ett drygt år sen, om att snabbt slå ut USA-kongressen. (”Kommentarer”, Nya Argus 3/2022)
Publicerad i Slammerarkivet 27.6.2022


SLAMMERARKIVET– hemsida